Araç satın alırken, en yaygın seçeneklerden biri hangi yakıt tipine sahip bir araç alacağımızdır. Dizel, benzinli ve LPG'li araçların, her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları bulunmaktadır. 

 

Dizel Araçlar:

Dizel araçlar genellikle yüksek tork üreten ve yakıt ekonomisi sağlayan motorlara sahiptir. Yüksek tork sayesinde araç yüklükyen ya da yokuş çıkarken performans kaybı benzinli araçlara göre çok daha azdır. Dizel yakıtın litre başına enerji yoğunluğu daha yüksek olduğu için daha uzun mesafelerde daha az yakıt tüketirler. Aynı aracın benzinlisine göre dizel motorlusu genellikle üçte ikisi kadar yakıt tüketmektedir. Bu da uzun yolculuklar yapan veya daha fazla kilometre yapan sürücüler için tercih sebebi olabilir. Bununla birlikte, dizel araçlar genellikle satın alma maliyeti daha yüksektir.

 

Benzinli Araçlar:

Benzinli araçlar, genellikle daha sessiz çalışma, daha düşük satın alma maliyeti ve daha geniş bir araç seçeneği sunar. Benzinli motorlar, düşük devirlerde daha iyi bir performans sunabilir ve daha hızlı ivmelenme sağlayabilir. Türkiye'de 2023 yılı itibariyle benzin ve dizel yakıt fiyatlarının yakın olmasıyla, aracı alırken daha ucuz olmakla birlikte, kilometre başına yakıt maliyeti dizel araçlara göre daha yüksektir. 

 

LPG'li Araçlar:

LPG, benzinli bir araca sonradan takılan bir sistemdir ve çevre dostu bir alternatif olarak kabul edilir. Türkiye'de 2023 yılı itibariyle LPG'li araçlar, benzin veya dizel arlaçara göre daha düşük yakıt maliyetleri sunar  Bununla birlikte her istasyonda özelliikle şehir içinde LPG dolumu yapılamamaktadır. Ayrıca LPG'li araçlar genellikle benzinli araca göre yaklaşık %10 civarı daha az performans sunar ve benzine göre %10-15 civarı daha fazla litre LPG yakar. LPG tankının özellikle hatchbeck araçlar için stepnenin yerine takılmasıyla, bagaj alanı küçülmektedir.