Çift kavramalı yarı otomatik şanzıman sistemleri, günümüzde birçok otomobilde tercih edilen bir özelliktir. Renault EDC (Efficient Dual Clutch), Volkswagen DSG (Direct-Shift Gearbox) ve Ford Powershift, otomobil üreticileri tarafından kullanılan popüler otomatik şanzıman sistemleridir. Tam otomatiklerde bulunan tork konvertörü yerine bu şanzımanlar ikili kavrama sisteminden oluşur. Birinci kavrama 1, 3 ve 5 ileri için, ikincisinde ise 2, 4 ve 6 ileri için çalışmaktadır. Dişlilerden birisi istenen kavramada beklerden bir diğeri ise üst kavramada hazır bulunmaktadır. 

 

Bu şanzımanlar teknik olarak yarı otomatik sınıfı içinde yer alsalar dahi, geleneksel yarı otomatiklerden her açıdan ayrılmaktadırlar:

  • Hızlı ve pürüzsüz vites geçişleri: Manuel hatta tam otomatik şanzımanlardan daha hızlı ve sarsıntısız vites geçişleri sunar. Bu, sürüş deneyimini iyileştirir ve güç kaybını minimize eder.
  • Yüksek verimlilik: Enerji tüketimini optimize eder ve daha düşük yakıt tüketimi sağlar. Ayrıca, düşük devirlerde yüksek tork üretme yeteneğiyle performansı artırır.
  • Esneklik: Hem otomatik modda rahat bir sürüş sunar hem de manuel modda istenildiğinde daha sportif bir deneyim yaşatır. Sürücüler, istedikleri zaman manuel olarak vites değişimi yapabilirler. 
  • Yokuşta kaydırma yapmazlar. 
  • Özellikle şehir içi trafikte arızalanma riskleri daha çoktur.