ÖTV İNDİRİMİ SIFIR ARAÇLARDA GEÇERLİDİR

Yürürlükteki mevzuata göre, %90 ve üzeri engelli bireyler, SIFIR araç alımlarında ÖTV muafiyetinden yararlanabilirler.

 

2024 ÖTV İNDİRİMİ MUAFİYET ÜST SINIRI 

30 Aralık 2023 tarihli ve 32415 (2. Mükerrer) sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Özel Tüketim Vergisi (II) Sayılı Liste Uygulama Genel Tebliği'ne göre, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren engelli ve malul bireyler için ÖTV istisna üst sınırı 1.591.200 ₺ olarak belirlenmiştir.

 

ÖTV İNDİRİMİ VE MUAFİYETİ KİMLERİ KAPSAR

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'nun 7/2. maddesine göre, engel derecelerine bağlı olarak özel tüketim vergisi indiriminden yararlanmak isteyen engelli bireyler belirli şartlara tabidir. Bu şartlar şu şekildedir:

  1. %40 ile %89 arasında engel derecesine sahip engelli kişiler, sıfır kilometre bir araç alımında %26,3 oranında ÖTV indiriminden faydalanabilirler.

  2. %90 ve üzeri engel derecesine sahip olanlar ise, beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk araç alımlarında özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutulurlar.

 

ENGELLİ ARACINI KİMLER KULLANABİLİR? 

%90 ve üzeri engeli olan bireylerin araçlarını kullanma hakkına sahip olanlar arasında, araç sahibi engelli bireyin birinci, ikinci ve üçüncü  derece yakınları bulunmaktadır. Bu konuda yaş sınırlaması yoktur ve bu kişilerin belirleyeceği kişiler de aracı kullanabilirler.

 

KAÇ ARAÇ ALINABİLİR? SÜRESİ VAR MI? 

ÖTV muafiyetinden yararlanma hakkına sahip olan kişiler, araçlarını 5 yıl boyunca satamaz veya devredemezler. iKİNCİ bir araç da alınamaz. Ancak, araç kaza veya doğal afet nedeniyle trafikten men edilirse, 5 yıl doldurulmasa bile yeni bir hak doğar.

 

FİYAT ÜST SINIRININ HESAPLANMASI

Engelli araç fiyatı, aracın KDV'siz fiyatından başlayarak hesaplanır. %18 KDV çıkarıldıktan sonra kalan fiyat üzerinden ÖTV çıkartılır ve ardından tekrar KDV eklenir. Bu şekilde, aracın ÖTV muafiyetli fiyatı belirlenir.

Engelli ÖTV indirimi hesaplamaları, kişinin engel derecesine ve almayı planladığı aracın vergiler dahil satış fiyatına göre gerçekleştirilir. 

 

2024 YILINDA MUAFİYETLE ALINABİLECEK ARAÇLAR

ÖTV muafiyetinden yararlanan kişiler, 1600cc altı binek otomobiller, 2800cc altı hafif ticari araçlar ve tüm motosikletleri tercih edebilirler.

 

Ocak 2024 itibariyle bu kapsama giren araçlardan bazıları şunlardır: Volkswagen Polo, Seat Leon, Skoda Kamiq, Toyota Corolla, Opel Astra, Nissan Qashqai, Citroen C4, Honda City, Kia Rio, Hyundai Kona.